pátek 11. září 2015

Ni hao Taipei

Na letišti nás vyzvedává můj buddy Jeffrey a do centra, kde je kampus jedem asi hodinu a půl. Místní jsou velký "džentlmeni" takže když táhneme ty 29 kilový kufry ze schodů, ovešený každá batohem a taškou, on si spokojeně vykračuje vedle nás (mohl se aspon zeptat jeslti nechcem vzít tu tašku! :-D) popřípadě se nám plete pod nohy. Kolej je v pohodě, evidentně máme jako exchange students nejlepší pokoje, ve dvou, s vlastní koupelnou. (Dva švábi velikosti 5-6 cm nalézáme a zabíjíme až o den později :-D) Na postelích je "něco" o tloušťce asi 3 cm z materiálu co vůbec nepřipomíná matraci, ale evidentně je to tady matrace, deka není vůbec, ale zatím není potřeba..

Asi nejvtipnější věc na naší koleji je rozdělení pater na dámské a pánské, na čemž by ještě nebylo tolik divnýho, ale jsou tu i rozdělený výtahy. Na jednom konci budovy jsou dámský a na druhým pánský, největší vtip je ale v tom, že pánský jezdí jen do pánských pater a dámský do dámskejch. Kluci z ČVUT co už tu pár dní jsou nás chtějí vzít na střechu protože je tam super výhled na Taipei i na nejvyšší budovu Taipei 101. Ale.. vstup na střechu je jen z 10. patra, které je pánské. Jedeme teda s klukama pánskýma výtahama. Po cestě dolů se rozhodneme, že to zkusíme dolů jinak a jdeme si zavolat dámský výtah, jenže to je ta chvíle, kdy zjišťujeme, že z pánskýho patra si prostě dámský výtah nezavoláte :-D Jdeme teda po schodech, ale mezi pánským a dámským patrem jsou najednou dveře.. Nejdou otevřít úplně snadno, tak za ně pořádně vezmu... no a začalo to hrozně nahlas houkat :-D Takže jsme se tam moc dlouho nezdržovaly, přeběhly pánskou chodbu a sjely k nám do prvního patra pánskými výtahy :-))

Naši buddy nás hned berou na první jídlo, což je docela sranda, protože jejich angličtina není nic moc. Jídlo se objednává pomocí lístečků v čínštině, samozřejmě. Už jsme si začaly dělat tahák a zjistily co pár věcí znamená, abychom se mohly najíst i samy :-)) Jinak se tady jí rýže, nudle, knedlíčky, maso hlavně hovězí a vepřové, kuřecí maso spíš málo.. ale nejvíc se tady jí asi tofu a spoustu podobných věcí ze sóji. Jídlo je obecně levnější než u nás, hlavně to teplý. Moc se tady nevaří, lidi co bydlí v bytech tam ani vařit nesmí, jediný kde se může je international kitchen u nás na koleji, jinak je to všude na ubytování zakázaný. Taková porce rýže s tofu a zelenina k tomu stojí na český kolem 25 Kč. Většinou se všude najíte do 50 taiwansku dolarů, což je asi 36 Kč. Angličtina tady celkově moc nefrčí, kromě pár lidí ve škole a některých studentů se jinak než čínský domluvit nejde. Nakupování je taky celkem sranda, občas jde na něčem najít anglický nápis, ale.. spíš ne :-D Z nákupu se třeba vracíme s povlakem na polštář, ale prostěradlo jsme nesehnaly, za to máme ale super kapesníky s Marvel hrdinama a mimoněma :-))








Žádné komentáře:

Okomentovat